ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ

ΑΡΧΙΚΗΜερικές συχνές ερωτήσεις για την κατάθλιψη:

- Δουλεύουν στα αλήθεια τα αντικαταθλιπτικά;

-Ποιές είναι οι εναλλακτικές αντί για τα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά;

- Οι εναλλακτικές αυτές λύσεις κάνουν το ίδιο καλά τη δουλειά τους όσο και τα επίσημα φάρμακα;

Η κατάθλιψη έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ ώστε τα αντικαταθλιπτικά είναι τα περισσότερο συνταγογραφούμενα φάρμακα στις ΗΠΑ σήμερα. Περίπου ένας στους δέκα Αμερικανούς παίρνει ένα ή περισσότερα αντικαταθλιπτικά. Γίνεται σήμερα δεκτό, ότι η κατάθλιψη είναι το αποτέλεσμα χημικής αστάθειας των νευροδιαβιβαστών στο επίπεδο του εγκεφάλου, κυρίως δε της έλλειψης της σεροτονίνης.

Συνήθως η κατάθλιψη διακρίνεται σε ελαφρά, μέτρια και σοβαρή. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά προσφέρουν το μεγαλύτερο όφελος όταν χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης. Όταν όμως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ελαφράς ή μέτριας κατάθλιψης τότε δεν φαίνεται να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από το placebo.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αποτελεσματικά . Υποδηλώνει όμως ότι αρκετοί άλλοι παράγοντες πλην των χημικών νευροδιαβιβαστών συμμετέχουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Ενδέχεται τα αντικαταθλιπτικά να μην είναι η καλύτερη λύση για ορισμένους ασθενείς.

Πρόσφατη μελέτη (Ιούλιος 2012) δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Psychiatry (περιοδικό της Καναδικής Ψυχιατρκής εταιρείας), όπου υποστηρίζεται ότι ο βελονισμός ως μονοθεραπεία μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικός για την ελαφρά και μέτρια κατάθλιψη. Αυτή η μελέτη ήταν μια σύνθεση πολλών διαφορετικών μελετών που ερευνούσαν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ελαφράς και μέτριας κατάθλιψης.

Αυτές οι μελέτες εξέτασαν διάφορα είδη βελονισμού όπως ο παραδοσιακός βελονισμός με βελόνες, ο ηλεκτροβελονισμός και ο βελονισμός με laser. Επίσης στην μελέτη αυτή συμπεριλήφθηκε ένα κομμάτι του πληθυσμού που περιλάμβανε ασθενείς νεαρής έως και μεγάλης ηλικίας.

Εξετάζοντας όλες αυτές τις μελέτες μαζί βρήκαν ότι ο βελονισμός είναι εξ ίσου αποτελεσματικός με τα αντικαταθλιπτικά. Μάλιστα όταν συνδυάζεται με τα φάρμακα βοηθά να μειωθούν οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών.

Πολλές υποθέσεις έχουν διατυπωθεί για το πώς ενεργεί ο βελονισμός. Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πολλών νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Θεωρητικά η μεταβολή των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών επηρεάζει την ένταση και τη διάρκεια ενός επεισοδίου κατάθλιψης. Η έρευνα σχετικά με το βελονισμό είναι αρκετά πειστική.

Ωστόσο το μέγεθος των μελετών σχετικά με τον βελονισμό και την κατάθλιψη δεν είναι αρκετό για οριστικά συμπεράσματα.

Επίσης η ιατρική έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχουν και άλλες (απλές) προσεγγίσεις, οι οποίες βοηθούν στην ελαφρά και μέτρια κατάθλιψη, όπως οι χαλαρωτικές ασκήσεις, η ελάττωση του στρες, ο διαλογισμός και η γιόγκα.

Είναι καλό ότι, μια τόσο συχνή διαταραχή όπως η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπισθεί με εναλλακτικούς τρόπους.

« Go back