ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ

ΑΡΧΙΚΗΒελονισμός και Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Η Ψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ) είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες έμμονες ιδέες και ψυχαναγκαστικές πράξεις που οδηγούν σε σοβαρού βαθμού άγχος και σημαντική μείωση της λειτουργικότητας του ατόμου.

Σύμφωνα με την κατάταξη του DSM-IV εμμονές ονομάζονται επίμονες ιδέες, σκέψεις, παρορμήσεις ή εικόνες τις οποίες κάποιος βιώνει ως ενοχλητικές και αταίριαστες και προκαλούν σοβαρό άγχος και δυσφορία.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενο πλύσιμο των χεριών, δημιουργία συλλογών σε υπερβολικό βαθμό, υπεραπασχόληση με θρησκευτικά πιστεύω ή νευρικές συνήθειες (να ελέγχει συνέχεια αν κλείδωσε την πόρτα).

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκασκτιή διαταραχή συχνά αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι παράλογη, αλλά παρ' όλα αυτά δεν μπορούν να ελέγξουν τις ενοχλητικές σκέψεις ή παρορμήσεις.

Επηρεάζει σημαντικά τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Η ΙΨΔ είναι συνηθισμένη. Σύμφωνα με το ιατρικό σύγγραμμα Lange: Τρέχουσα διάγνωση και θεραπεία στην Ψυχιατρική, 2-3% του πληθυσμού πάσχει από ΙΨΔ.

Η ΙΨΔ συνήθως αντιμετωπίζεται με ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς και φαρμακευτική αγωγή όπως το Ladose, Anafranyl, Zoloft ή μια ποικιλία από άλλα φάρμακα.

Η ΙΨΔ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον Βελονισμό.

Ο βελονισμός είναι μια σημαντική θεραπευτική μέθοδος πρώτης επιλογής γιατί δεν έχει παρενέργειες. Ο βελονισμός μπορεί να συνδυασθεί με ασφάλεια με την ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα στην αντιμετώπιση της ΙΨΔ.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα ερευνητικό άρθρο για τη χρησιμοποίηση του ηλεκτροβελονισμού στη θεραπεία της ΙΨΔ.

Στην έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν δύο σημεία βελονισμού το Yintang και το Du-20 στα οποία τοποθετήθηκαν βελόνες και έγινε ηλεκτρική διέγερση. Το σημείο Yintang βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια. Το Du-20 στην κορυφή του κεφαλιού. Δυστυχώς μόνο 21 ασθενείς έλαβαν μέρος στη μελέτη (θα θέλαμε να δούμε τα αποτελέσματα σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών).

Όμως σύμφωνα με την έρευνα "από τους 21 ασθενείς, πέντε θεραπεύτηκαν, τέσσερις είχαν σημαντικό αποτέλεσμα και επτά βελτιώθηκαν. Σημαντικό αποτέλεσμα είχαμε στο 42,9% και συνολική βελτίωση στο 85,7%".

Ο Βελονισμός μπορεί να μη θεραπεύει εντελώς την ΙΨΔ. Είναι μια θεραπευτική μέθοδος όχι μία ίαση. Εντούτοις είναι μια σημαντική επιλογή που βελτιώνει την ποιότητα της ζωής εκείνων που πάσχουν από ΙΨΔ.

« Go back