ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ

ΑΡΧΙΚΗΒελονισμός και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Journal of Neuroendocrinology: Acupuncture in Polycystic Ovary Syndrome: Current Experimental and Clinical Evidence.(E. Stener-Victorin1, E. Jedel2, L. Mannerås1. Article first published online: 29 NOV 2007).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της αμερικάνικης εταιρείας Νευροενδοκρινολογίας τον Νοέμβριο του 2007 με τίτλο “Ο βελονισμός στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: τρέχοντα πειραματικά και κλινικά δεδομένα”.

Περίληψη:

Το άρθρο αυτό περιγράφει την αιτιοπαθογένεια του συνδρόμου πολυκυστικών οωθηκών (ΣΠΩ) και αξιολογεί την χρησιμοποίηση του βελονισμού στην πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το ΣΠΩ.

Το ΣΠΩ είναι η συχνότερη ενδοκρινολογική διαταραχή της γυναίκας και προκαλεί αύξηση ανδρογόνων, δυσλειτουργία των ωοθηκών και παχυσαρκία. Το ΣΠΩ αυξάνει την πιθανότητα μεταβολικών διαταραχών όπως είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη και η υπερινσουλιναιμία. Επίσης αυξάνει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου καθώς και την πιθανότητα γνωστικών διαταραχών στην τρίτη ηλικία.

Όσον αφορά την αιτιολογία του ΣΠΩ δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα παρά τις εκτεταμένες έρευνες για το θέμα. Συσχετίζεται με την λειτουργία του περιφερικού και του κεντρικού συμπαθητικού συστήματος, το οποίο μπορεί να παίζει κεντρικό ρόλο στην αιτιολογία και την κλινική εκδήλωση του συνδρόμου.

Πολλές γυναίκες με ΣΠΩ χρειάζεται να παίρνουν θεραπεία για μακρό χρονικό διάστημα. Οι τρέχουσες θεραπείες είναι αποτελεσματικές αλλά έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Έτσι καλόν είναι να αξιολογηθούν μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις.

Ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει το ΣΠΩ παρεμβαίνοντας στα ακόλουθα επίπεδα:

α) τροποποίηση της λειτουργίας του συμπαθητικού συστήματος.

β)τροποποίηση του ενδοκρινικού συστήματος.

γ)μεταβολή του νευρο-ενδοκρινολογικού συστήματος.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια εις τα οποία προκλήθηκε τεχνητά σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και σε κλινικές μελέτες με γυναίκες που παρουσίαζαν ΣΠΩ παρατηρήθηκε ότι ο βελονισμός προκαλεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ευνοϊκά αποτελέσματα στο μεταβολικό και στο ενδοκρινικό σύστημα, όπως και την ωορρηξία.

« Go back