ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΟΝΙΣΜΩΝ

τηλ. 210-6082272, 6932351426


Συμπληρωματική Ιατρική

Αρχική σελίδα

Βελονισμός - γενικά

Ενδείξεις βελονισμού

Το μεγαλύτερο
νοσοκομείο


Θεραπεία του πόνου

Κεφαλαλγία

Κάπνισμα

Παχυσαρκία

Αλλεργία

Περισσότερα...ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ;

Η περίπτωση της Σαμπίνε Ρ. δεν είναι μοναδική. Η 26χρονη υπέφερε χρόνια από αλλεργικό συνάχι, που επιδεινωνόταν κάθε άνοιξη με τη διάχυση γύρης, αλλά και με το καθάρισμα μέσα στο σπίτι από τη σκόνη. Επισκέφθηκε πολλούς γιατρούς, κατάπινε φάρμακα «σαν καραμέλες», αλλά αποτέλεσμα δεν είδε. Προσφάτως αποφάσισε ν' απευθυνθεί στον Σταθμό Πρόληψης και Ολιστικής Ιατρικής στην πανεπιστημιακή κλινική «Σαριτέ», στην κεντρική περιοχή του Βερολίνου, Μίτε. Τις επόμενες εβδομάδες θα υποβληθεί από ειδικούς σε βελονισμούς. Οπως λέει η ίδια, «η συμβατική ιατρική είναι για μένα υπόθεση τελειωμένη. Ας δούμε τι θα καταφέρουν και οι εναλλακτικές μέθοδοι».
Η Σαμπίνε Ρ. συγκαταλέγεται σε πολύ χαρακτηριστική πελατεία του προαναφερθέντος Σταθμού. «Οι περισσότεροι των ασθενών μας εμφανίζουν χρόνιες παθήσεις κι έχουν δοκιμάσει πολυάριθμες θεραπευτικές αγωγές κλασικής ιατρικής», διευκρινίζει ο Στέφαν Βίλιχ, παθολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Οικονομίας της Υγείας -ιδρυτής του Σταθμού. «Προσπαθούμε να εκπονήσουμε έναν προσωπικό συνδυασμό παραδοσιακής ιατρικής και εναλλακτικών μεθόδων».

Εδώ κι ένα χρόνο γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ασχολούνται με αλλεργίες, πόνους αρθρώσεων και σπονδυλικής στήλης και διαβήτη, με τις λεπτές βελόνες βελονισμού, με ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα και φυτικές συνθέσεις, με βάμματα ανθρωποσοφικών συνταγών -καμιά φορά ακόμη και τοποθετώντας βδέλλες. Σε άλλους ασθενείς συστήνονται μέθοδοι άσκησης της Απω Ανατολής, όπως το τσι- γκονγκ (Qigong -σημαίνει «άσκηση ενέργειας»: πρόκειται για μορφή διαλογισμού με διαδοχικές επαναλαμβανόμενες ασκήσεις ελέγχου της ενέργειας του σώματος και έρευνες έχουν δείξει πως βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες).

Οι συγκριτικές μελέτες του δ/ρος Βίλιχ με επίκεντρο εφαρμοζόμενες στη λεγόμενη «συμπληρωματική ιατρική» μεθόδους διαρκούν τουλάχιστον μία 10ετία. Πολύ προσφάτως στις προσπάθειές του ήρθε να προστεθεί ακόμη μία επιτυχία -η πρώτη διάλεξη της επί χρόνια συνεργάτιδός του, Κλαούντια Βιτ, στο βερολινέζικο νοσηλευτικό ίδρυμα με θέμα «Σύγχρονη Ερευνα για τη Συμπληρωματική Ιατρική». Η διάλεξη αυτή σηματοδοτεί την ανάληψη από τη δρα Βιτ της πρώτης στη γερμανική επικράτεια έδρας καθηγητού για Εναλλακτική Ιατρική. Την πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού διευκόλυναν χορηγίες του Ιδρύματος «Καρλ και Βερόνικα Κάρστενς», που ιδρύθηκε το 1982 από τον πρώην πρόεδρο Δημοκρατίας της Γερμανίας και τη σύζυγό του και στηρίζει προγράμματα επιστημών ιδιαιτέρως στον τομέα της Εναλλακτικής Ιατρικής. Οι υποστηρικτές της δ/ρος Βιτ θα χρηματοδοτήσουν την έδρα για την επόμενη πενταετία με το ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οχι πως δεν υπάρχουν και αντιρρήσεις. Ο Ντέτλεφ Γκάντεν, ειδικός της Φαρμακολογίας και επικεφαλής του προεδρείου της «Σαριτέ», δεν αντιμετωπίζει τις εναλλακτικές μορφές θεραπευτικής ως νέο κέντρο βάρους του ερευνητικού τομέα στην έγκριτη κλινική. Την υποστήριξή του συνεχίζει να διατηρεί πρωτίστως η αυστηρώς επιστημονική και κλινική προσέγγιση των νόσων αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει η «Σαριτέ» σύμφωνα με τα πρότυπα της κλασικής ιατρικής, ενώ στη «συμπληρωματική ιατρική» προσδίδει μόνον «υποδεέστερο ρόλο».

Ωστόσο, κι άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα όπως και σύλλογοι έχουν αρχίσει να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων κι εξετάζουν το ενδεχόμενο ίδρυσης αναλόγου τομέα. Παρ' όλη την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων και μελετών για την αποτελεσματικότητά τους, οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος μεταξύ των πασχόντων -μάλιστα υπολογίζεται πως στη Γερμανία περίπου 60.000 γιατροί γράφουν συστηματικά συνταγές για παρασκευάσματα ομοιοπαθητικής ή για φυσικές/εναλλακτικές αγωγές αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας.

Στις εναλλακτικές μορφές θεραπείας έχει διαπιστωθεί ότι, πέραν της λήψης ιστορικού του πάσχοντος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η χρονικώς μεγαλύτερη ενασχόληση του θεράποντος ιατρού με αυτόν, παράγοντας που τονώνει ψυχολογικώς τον ασθενή και συχνά επιταχύνει την επίδραση των ιαματικών ουσιών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιδημιολόγος Κλ. Βιτ, «οι έρευνες που θα διεξάγονται για την επίδραση των εναλλακτικών μεθόδων στην υγεία των πασχόντων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κι άλλες παραμέτρους και κυρίως ν' αποστασιοποιηθούν από τη μέθοδο σύγκρισης με παράλληλες ομάδες χορήγησης πλαστοφαρμάκων (placebo)». Σύμφωνα με τον Πέτερ Σαβίτσκι, διευθυντή του «Ινστιτούτου για την Ποιότητα και την Οικονομία στον Τομέα της Υγείας», «πράγματι υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για τα θέματα της λεγόμενης εναλλακτικής ιατρικής -και το γεγονός πως μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει και της αφιερώνουν χώρο έρευνας, παρουσιάσεων κι εφαρμογών είναι πολύ θετικό και για την αντιμετώπιση και για την εξέλιξή της».

Περισσότερα...