ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΙΓΕΡΙΔΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΛΟΝΙΣΜΩΝ

τηλ. 210-6082272, 6932351426


Ο,τι αντέχει στον χρόνο έχει αξία

Αρχική σελίδα

Βελονισμός - γενικά

Ενδείξεις βελονισμού

Το μεγαλύτερο
νοσοκομείο


Θεραπεία του πόνου

Κεφαλαλγία

Κάπνισμα

Παχυσαρκία

Αλλεργία

Περισσότερα...ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ;

Το τι είναι επιστημονικό και τι όχι στο χώρο της υγείας επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Κυρίως όταν ως μέτρο της επιστημονικότητας λαμβάνεται η ισχύουσα ιατρική επιστήμη, που ούτε αλάνθαστη είναι ούτε όλες οι πρακτικές της είναι αποτελεσματικές.

Aυτό που ονομάζουμε ιατρική επιστήμη δεν είναι παρά μια συγκεκριμένη κοινωνική δραστηριότητα του δυτικού πολιτισμού έτσι όπως αναπτύχθηκε τα τελευταία 400 χρόνια και η οποία, παρά τα θεαματικά της επιτεύγματα και την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της, έχει συχνά οδηγηθεί σε λάθος δρόμους και σε δαπανηρές και αναποτελεσματικές εφαρμογές.

Από την άλλη μεριά, οι περισσότερες εναλλακτικές ιατρικές έχουν να παρουσιάσουν μακρόχρονη ιστορία με εντυπωσιακή αντοχή στο χρόνο. Γι' αυτό άλλωστε ονομάζονται συχνά και παραδοσιακές ιατρικές. Και ό,τι αντέχει στο χρόνο, όπως τα κλασικά έργα τέχνης, δεν μπορεί παρά να έχει αντικειμενική αξία, που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε κάποιου βαθμού αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που πολλές πανεπιστημιακές ιατρικές σχολές σ' όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Αγγλία, έχουν υιοθετήσει τη διδασκαλία και την άσκηση της εναλλακτικής ιατρικής και κλάδοι όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός αναγνωρίζονται ως επίσημες ιατρικές ειδικότητες, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός της αποτελεσματικότητάς τους συχνά αμφισβητείται, όπως συνέβη πρόσφατα από μία μεγάλη διεθνή έρευνα αξιολόγησης, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της "άλλης όχθης".

Αντίθετα, η μη αναγνώριση αυτών των ειδικοτήτων υποβοηθάει πολλές φορές την ανάπτυξη αντιδεοντολογικών εφαρμογών. Οταν μια ανθρώπινη δραστηριότητα, και δη ιατρική, δεν είναι θεσμοθετημένη, δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί και εύκολα μπορεί να εκθρέψει κάθε είδους γραφικές ή επικίνδυνες παραφυάδες, όπως συμβαίνει συχνά και στη χώρα μας.

Περισσότερα...